Aardappelen: veelzijdig

Aardappelen zijn al heel lang basisvoedsel van de Nederlandse keuken. Maar ze zijn niet erg sexy. Wel goedkoop, en met een imago van dikmakend, oubollig en ouderwets.

Dit matige imago doet de aardappel onrecht. Want aardappelen bevatten, mits goed bereid, veel vitaminen en dik wordt je vooral van de vette jus die er vaak overheen gaat.

De wat steviger soorten aardappelen zijn vaak heel smaakvol, zeker als ze nog 'nieuw' zijn. En met een beetje fantasie kun je aardappelen sexy noemen.

Patat

Aardappelen zijn te verwerken tot allerlei producten. Vooral patat en chips. Maar aardappelmeel zit verwerkt in oneindig veel voedingsproducten. Bijvoorbeeld in lekker zoete spekjes, maar ook in medicijnen.

Er bestaan veel verschillende rassen aardappelen. Het beroemde ras Bintje is veruit favoriet bij de frietindustrie omdat het grote knollen oplevert. Bintje is een sterk en goed groeiend ras. Nadeel is dat hij bevattelijk is voor diverse ziektes, zodat boeren vrij veel gif spuiten. Daarom heeft Bintje zijn langste tijd nu wel gehad.

Nederland aardappelland

Nederland is een grote leverancier van pootaardappelen aan de hele wereld. Dat is te danken aan veel kennis bij boeren, maar ook aan het milde klimaat. De akkergebieden langs de kust in Zeeland en Groningen zijn perfect: de zeewind zorgt voor weinig luizen en dus weinig ziekteoverdracht. Circa 1,5 miljoen ton pootaardappelen vinden jaarlijks hun weg over de hele wereld.

Tafel-, poot- of fabrieksaardappelen

• Consumptie- of tafelaardappelen groeien overal in Nederland. Elk jaar weer op 85.000 ha, goed voor ruim 3,5 miljoen ton.
• Fabrieksaardappelen groeien vooral in Groningen en Drenthe op circa 50.000 ha; ze zijn 'niet te vreten' maar het meel dat Avebe eruit wint komt wel in heel veel voedingsmiddelen terecht - vooral in snoep.
• Pootaardappelen groeien op 40.000 ha. Ze gaan de hele wereld over als perfect plantmateriaal.

Meer informatie

Promotieorganistie Nivaa biedt veel informatie over aardappelen. Of kijk verder bij:

Over de samenstelling en voedingswaarde van aardappelen is veel te vinden bij FoodData (site is in herbouw).

Voor de Verenigde Naties was 2008 een jaar van de aardappel.




piepers

Heel Hollands, uit Zuid-Amerika

De aardappel lijkt erg Nederlands. Toch is het gewas nog geen vijfhonderd jaar geleden in Europa geïntroduceerd, nadat de Spaanse veroveraars het in Zuid-Amerika ontdekten en meenamen naar hun thuisland.

 

Onder de grond
Aardappels, de naam zegt het al, groeien onder de grond. Wie het niet gelooft, moet dit korte filmpje maar bekijken.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import