Bacteriën: klein venijn

Bacteriën zijn noodzakelijk om de kringlopen in de natuur gaande te houden, ook in onze buik. Maar sommige bacteriën passen nadrukkelijk niet in de kringloop van het menselijk leven. Salmonella, Campylobacter, E-coli en andere, het zijn zeer ongenode gasten.

Voedselvergiftiging of voedselinfectie

Schadelijke bacteriën kunnen ons op twee manieren lastigvallen: via voedselvergiftiging en via voedselinfectie.

• Bij een vergiftiging scheiden de bacteriën een gif af; ook als we het voedsel flink verhitten alvorens het te eten en daarbij alle bacteriën doden, kan het gif ons soms nog schaden.

• Bij voedselinfectie krijgen we de schadelijke bacteriën binnen, die vervolgens de spijsvertering komen verstoren

Meer informatie hierover bij 'voedselvergiftiging'.

Goede hygiëne

Of het nu gaat om infectieuze of gifproducerende bacteriën, de groei van die beestjes moet worden tegengegaan. Dat kan vooral door een goede hygiëne in acht te nemen, in de hele keten van productie en handel van voedingsmiddelen.

Een goede hygiëne hoort te beginnen bij het begin: bij de boer. Daarna moeten vervoerders schoon werken, en de verwerkers (slachterijen). Vervolgens de winkel en tenslotte de consument zelf: vervoer van vlees in een hete fietstas of kofferbak vráágt om problemen.

Ook thuis schoon werken

Eenmaal thuis kan het alsnog misgaan. Vlees (of kip of vis of groente) kan te lang buiten de koelkast liggen, en de bacteriën, die er onvermijdelijk toch in kleine hoeveelheden opzitten, kunnen zich dan lekker vermenigvuldigen.

Ook goed bewaren in de koelkast garandeert niet dat er niks aan de hand is. Bij lage temperaturen gaan bacteriën niet dood en kunnen ze zich ook nog vermenigvuldigen.

Bak ze bruin

Als voedsel helemaal 'schoon' is gebleven tot kort voor de maaltijd dreigt altijd nog het gevaar van een nieuwe besmetting. Op onze handen of op het aanrecht of werkblad in de keuken zitten altijd wel enkele 'kleine monstertjes'. Als dat toevallig erg schadelijke beestjes zijn, kunnen we alsnog buikpijn krijgen.

Eén ding helpt bijna altijd om vlees, vis of kip veilig te maken: goed doorbakken of op een andere manier verhitten. Dat overleeft geen bacterie.

BacteriënBacteriën - prachtig onder de microscoop, maar wat een ellende kunnen ze veroorzaken.

Nuttige bacteriën: fermentatie

Gelukkig bestaan er ook nuttige bacteriën. Bijvoorbeeld omdat ze schadelijke bacteriën bestrijden, of omdat ze voeding voor ons zodanig bewerken dat het beter gaat smaken, makkelijker verteerbaar of langer te bewaren wordt.

Brood, bier, yoghur, kaas, wijn - dat kan allemaal niet bestaan zonder bacteriën, schimmels of gisten.

Kijk verder bij 'fermentatie' of 'biotechnologie'.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import