Buikpijn :-(

Buikpijn komt veel voor. Dat is niet zo gek, want we vullen onze buik elke dag met van alles en nog wat. Allicht dat daarbij een keer iets fout gaat. Maar de oorzaak van buikpijn zit soms ook 'tussen de oren'.

Wie langdurig buikklachten heeft, of opeens heel heftig, doet er goed aan de dokter te raadplegen. Die kan helpen vaststellen wat er fout zit. Hij heeft zo nodig een arsenaal pilletjes, poeders, drankjes en vooral goede raad.

Oorzaken van buikpijn

Buikpijn kan meerdere oorzaken hebben:
• eten van bedorvenvoedsel,
• te véél gegeten van het een of ander,
• een ziekte die op de darmen inwerkt.

Maar wie vaker buikpijn heeft, moet zeker niet alleen de oorzaak bij voeding zoeken. Zoek de oorzaak hogerop:
• in de bovenkamer, dus geestelijk in de war,
• je gedrag - je maakt je te druk
• je omgeving - gevaar of hoge werkdruk.

Wat in die gevallen kan helpen is:
lucht je hart, of spuw je gal.

Een perfect medicijn tegen van alles en nog wat is natuurlijk verliefdheid. Dan voel je vlinders in je buik. En ook dat heeft niets met eten te maken. Maar verliefdheid kun je nergens kopen – het is alleen gratis verkrijgbaar.

Psychische oorzaak

Dat buikpijn een psychische oorzaak kan hebben, is bepaald geen nieuw inzicht. De Nederlandse taal kent er van oudsher ook uitdrukkingen voor: 'het ligt me zwaar op de maag'. Dat zeg je als je iets gedaan (of juist nagelaten) hebt waar je spijt van hebt. Of als je iets hebt moeten 'slikken' wat je eigenlijk niet wilde 'pikken'

In dat laatste geval kun je ook zeggen: 'ik heb er mijn buik vol van', of sterker nog: ' het zit me tot hier', waarbij 'hier' de bovenkant van de slokdarm is. Dan ben je bijna zover dat je 'ervan moet kotsen'.

'Wegwezen', zegt de doker

In enkele wijken in grote stedenheeft de dokter sinds enkele jaren een heel speciaal medicijn: BOR, ofwel 'bewegen op recept'. Mensen met klachten kunnen een verwijzing krijgen voor sportschool, zwembad of gymclub. Tien keer kunnen ze voor telkens een euro.

Reden is dat de oorzaak van de lichamelijke klachten vaak ligt in te weinig bewegen. Dokters en ziekenfonds hopen dat mensen hierdoor de smaak van fitness te pakken krijgen. Dat is goed voor je lijf. En meestal verbetert je humeur er ook van, en kun je beter genieten.

 

buikpijn

Krampen

Buikkramp is een ernstige vorm van buikpijn, die vrij plotseling opkomt. Er is dan iets echt niet in orde, en verkeerde voeding als oorzaak ligt dan voor de hand.

Ga even liggen en zie wat er gebeurt. Blijft de pijn, dan is het verstandig de dokter te bellen. Altijd goed om even te bedenken wat je de uren daarvoor gegeten of gedronken hebt. Al kan het ook zomaar gebeuren dat er sprake is van een blindedarm-ontsteking.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import