Chocola - puur is beter

De meeste mensen vinden chocola lekker. Niet zo vreemd, want er zitten stoffen in die inwerken op onze gemoedstoestand. Chocola is troostgevend, lichtelijk fysiek bevredigend, en tot op zekere hoogte opwekkend. Bittere chocola bevat bovendien veel anti-oxidanten.

De nuttige anti-oxidanten (van het type epicatecine) zitten vooral in pure chocola. In melkchocola zit maar half zoveel, en om onduidelijke redenen werkt die helft ook nog niet.

Een veelvoorkomend misverstand over chocola is dat het de stoelgang verbetert. Dat is soms inderdaad zo, bij hele vette soorten. Maar wie veel (donkere) chocola eet, moet daarna niet vreemd opkijken van keiharde keutels.

Herkomst

Chocola is ruim vijfhonderd jaar geleden door de Spaanse veroveraars meegenomen vanuit Midden-Amerika. Of beter gezegd: de cacaoboon, want de indianen konden er maar nauwelijks chocola van maken. Brazilië is nu een van de grootste leveranciers van cacaobonen. Andere herkomstlanden zijn: Ivoorkust, Nigeria en Maleisië.

Al in de Gouden Eeuw was Amsterdam dé wereldhaven voor de overslag van cacao - en dat is nog steeds zo. Het is daarom geen wonder dat in en rond Amsterdam veel grote chocolademerken ontstonden. Zie ook bij het Chocoparadijs.

Teelt

Cacaobonen worden geteeld op grote plantages, of door kleinere boeren. Vooral die laatsten hebben er vaak moeite mee om een goede prijs voor hun oogsten te krijgen. Er worden vaak afspraken gemaakt over minimumprijzen, maar evenzovaak zijn er leveranciers die die afspraken ontduiken.

Veel meer informatie over chocola is te vinden op de betreffende pagina van Startkabel.
Meer over chocola maken en de historie van het product op Food-Info.

top
chocola

Chocola maken

Om van cacaobonen chocola te maken is niet zo simpel. De bonen zitten met 30 tot 40 stuks tegelijk in een grote verzamelvrucht, die de vorm heeft van een kleine rugbybal, pakweg 20 cm lang. Ze groeien aan bomen die vijftien meter hoog kunnen worden, maar op de plantages een stuk lager worden gehouden.

De bonen worden eerst gedroogd en gefermenteerd (inwerking van nuttige bacteriën). Daarna gaan ze naar de chocoladefabriek. Die mengt noten tot de juiste melange. Dan worden ze gebrand, gepeld en gemalen. Vervolgens wordt er veel vet (cacaoboter) uit de substantie geperst. Wat overblijft is cacaopoeder.

Na enkele zuiveringsstappen worden boter en poeder weer samengebracht tot de gewenste smaak en structuur. Meestal wordt ook suiker toegevoegd, vaak melk en soms ander smaakstoffen. Het mengen luistert vrij nauw: chocola moet pas smelten bij 35 tot 37 graden (dus in de mond), en niet eerder.

 

Nep-chocola

Chocola kan ook worden gemaakt zónder cacao-bonen. Vet van palmen kan chemisch zodanig worden bewerkt, dat het ongeveer net zo smaakt als chocola. De echte fijnproever merkt het verschil direct, maar bij deze nepchocola door koekjes of taart valt het minder op.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import