Maak je niet dik

Het is zielig voor veel kindertjes in arme landen die door honger in ellende leven, of daar zelfs aan dood gaan. Maar bijna net zo zielig is het voor sommige kindertjes in Europa of Amerika: die worden ziek of gaan zelf dood omdat ze te véél eten.

Te dik zijn als kind hoeft eigenlijk nooit, in rijke landen. Er zijn alle kansen om gezond te leven. Hoewel ... als je als peutertje van 1 of 2 jaar door je moeder wordt afgescheept met cola in je flesje en chips in de handjes, dan heb je amper een eerlijke kans op een gezond leven, en helaas komt dat in Nederland echt voor.

Te veel te zwaar

Inmiddels is 17 % van alle kinderen in Nederland te dik voor een goede gezondheid. Van alle mensen gaat het al om bijna de helft.

Als kinderen te dik zijn, komt dat dan door teveel eten? Vaak wel. Maar te weinig bewegen is net zo goed een reden. Een voorbeeldje: In 1977 ging 90% van alle 7-jarigen lopend of fietsend naar school. Nu is dat nog meer 10%. Omdat ouders dat 'veiliger' vinden. Ja, wat is nou veiligheid?

Geniet

TIP voor wie te zwaar is en wil afvallen: geniet van je hongergevoel. Eet niet meteen als je honger hebt, en laat het knagende gevoel in je maag zijn gang gaan. Want dat 'knagen' is het aanspreken van overtollige reserves. (Je kunt er wel wat chagrijnig van worden - maak niet de fout dat chagrijn weg te eten).

Meer weten?
Kijk op onze pagina 'Zwaar', waar je ook kunt berekenen of je te zwaar bent.
Lees over lotgenotgen op Proud2bme.
Bezoek de Nederlandse Obesitas Vereniging.
Aanbevolen: wegmetdeweegschaal.nl.
Diverse aspecten van te zwaar zijn worden belicht door het Voedingscentrum. Dat heeft ook een handige folder, die gratis is aan te vragen, of te downloaden.

TIP Wil je afvallen? Doe dat niet te snel of te radicaal! Bij snel afvallen komen in het lichaam veel opgeslagen vetten vrij, inclusief de daarin opgeslagen troep. Dat blijkt vrij ongezond te zijn. Gestaag afvallen is beter, en maakt het vooral ook iets makkelijker om niet weer terug te vallen naar een hoger gewicht.

dik meidje

Actie tegen overgewicht

De Nederlandse overheid probeert wel iets te doen tegen de zogehten 'epidemie' van overgewicht. Ook de Wereldgezondheids Organisatie (WHO) heeft alarm geslagen, omdat het in diverse landen nog veel erger is dan in Nederland. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het gezondheidsprobleem door overgewicht zelfs dramatisch. Maar de voedingsindustrie in de VS verzet zich tegen actie hiertegen.

 

 

Eet je mooi

Hoe véél je eet, bepaalt mede je gewicht en vorm (lijn).
Wát je eet, helpt om mooi te worden of te blijven. Een mooie huid, een lekker kleurtje, mooie haren, nagels en tanden.

Hoe dat werkt, is te lezen op de site Eetjemooi. Het gaat om producten die gewoon in de supermarkt te koop zijn.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import