Gezond eten - nu en later

Eten moet - geen ontkomen aan. Juist daarom is het belangrijk dat we de totstandkoming van ons voedsel zó organiseren dat er geen ernstige vervuiling ontstaat. En dat er bovendien genoeg is voor álle mensen, ook voor onze kindskinderen. Duurzaam te werk gaan dus.

Lange tijd ging voedselproductie (landbouw) gepaard met royaal gebruik van gif en kunstmest, en daardoor uitputting van vruchtbare grond. Elders werd en wordt oerwoud kaal gekapt. Bovendien was voedsel vaak 'kunstmatig', met veel toevoegingen. En daardoor lang niet altijd gezond.

Steeds beter

Inmiddels is het tij gekeerd: velen doen het nu beter:
Boeren en tuinders werken steeds milieubewuster,
• de industrie levert minder junkfood (zoet, zout, vet) af,
• en consumenten kiezen vaker bewust voor schoon en gezond voedsel.

Boeiende initiatieven

Ook is er in diverse media vaker aandacht voor voeding. Vooral omdat er zo veel boeiende initiatieven zijn op dit gebied, opvallend veel in de eerste helft van 2012. De site NieuwVers geeft een mooi overzicht van de vele concrete initiatieven van boeren, burgers en handelaren om voedselproductie en -consumptie duurzamer te maken.

Wie in zijn eigen keuken graag aan de slag gaat met 'schone' voedselproductie, kan ideeën opdoen op Voetprintcooking.

Inspiratie opdoen bij onze zuinderburen? Kijk op deze Vlaamse site van NME.

En de toekomst?

Voorlopig zullen wij in Nederland geen honger of gebrek lijden, ook al wordt voedsel nog zo duur, of regent het bij de boeren heel erg weinig.

Maar hoe zit dat in arme landen? En zijn wij over tien, twintig, dertig jaar nog zo zeker van voldoende goed voedsel?

De politiek moet daar mee bezig zijn. Maar technische oplossingen zullen ook nodig zijn. Kijk voor een overzicht van de initiatieven.

Aan de slag

Boeren, tuinder, ondernemers en ingenieurs zijn al aan de slag om de voedselproductie efficiënter, minder verspillend te maken. Een voorbeeld is Ecoferm: een combinatie van een koeienstal en een eenvoudige kas. Koeien, eendekroos en algen profiteren van elkaar.

dikmans

boonmannetje

De echte prijs

Kip en varkensvlees zijn goedkoop. Maar de beesten lijden wel, en vervuiling door mest kost ook veel.

Die laatste kosten zitten vaak niet in het voedsel verwerkt. En ook niet de 'kosten' van het leed dat arbeiders in tropische landen ondergaan voor de pluk van fruit.

Inmiddels ijveren veel mensen ervoor om wel de echte prijs te betalen voor voeding en andere producten.

 

 

Unilever wordt koploper

Voedings- en wasmiddelenconcern Unilever is sinds 2010 duidelijk duurzamer gaan werken. Het zorgt ervoor dat het zijn grondstoffen wereldwijd steeds meer inkoopt bij bedrijven die het milieu niet verpesten en geen slavenarbeid toepassen.

In 2010 kon 14 % van Unilevers inkopen 'duurzaam' worden genoemd. In 2012 was dat 24 % en in 2020 moet het 100 % worden. Lees meer bij Duurzaam Bedrijfsleven.

 

 

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import