Fastfood, slowfood en gewoon eten

Voeding stond lang niet openlijk in de belangstelling. Opeens is dat sterk veranderd. Na de vele kookprogrammas's zien we vanaf begin 2012 allerlei praktische, actieve of prikkelende initiatieven over voeding.
Voorzichtig pakt de politiek het op.

Op 8 maart 2012 had zowaar het NOS Journaal aandacht voor stadslandbouw, nadat vele groepen mensen daar al jaren mee bezig waren.

Diezelfde dag startten het agrarische bedrijfsleven en diverse overheden samen de FoodChallenge2020: mensen kunnen ideeën aanleveren voor eten dat duurzaam, gezond mooi en/of lekker is. Heel modern via Facebook.

Ideeën zat

Zulke ideeën zijn er zat. Eén dag eerder vertelden energieke jonge mensen over hun activiteiten voor beter, gezonder en duurzamer voeding. Hun verhalen in het Amsterdamse creatieve centrum Pakhuis de Zwijger gingen op camera en meteen via een livestream de wereld in.

Een week eerder eindigde 'The battle of the cheetahs' in vijf plannen om beter met ons voedsel om te gaan. Tegen verspliing, voor meer gezondheid en een eerlijker verdeling. De jonge plannenmakers zien kansen waar anderen al lang afhaken. Hier werd onder meer het initiatief To good to waste gepresenteerd.

Duurzaam en lekker

Eind maart net zoiets: 100 jonge mensen werkten met 75 professionals aan gezonder, eerlijke en duurzamer voedsel. Ook in Pakhuis de Zwijger presenteerden zij de resultaten. De titel van dit initiatief, Our Common Food, toont de pretentie.

Weer een week later was erhet driedaagse Food Film Festival, mét workshops en debatten. Vooraf verzorgde NieuwVers een netwerkbijeenkomst met pitches over 'innovatief samenwerken in de voedselketen'.

Op 31 maart startte de 'Food revolution'. Voedselactivisten stelden samen met het tuinbouwbedrijfsleven een manifest op met 'negen slimme principes'. Bedoeling is dat consumenten zelf in actie komen. Te beginnen met ondertekening van het manifest.

Serieuze discussies

Bij dit alles gaan de discussies door. Eind maart startte onder de titel Hungry for business een serie gesprekken met het gevestigde bedrijfsleven over hun impact op honger en armoede. In debatcentrum De Rode Hoed was al voor de derde keer een lezingencyclus over 'de toekomst van ons voedsel'.

Veel mnder praktisch, maar wel - zo is de bedoeling - inspirerend zijn de kunstzinnige presentaties over voedsel produceren in het Haagse centrum Stroom. Met maandenlang debat, workshops en onder meer een verhalenwedstrijd. En op 5 april een internationaal Voedseltribunaal.

Op de politieke agenda

De politiek pakt de maatschappelijk zorg over onze voeding maar mondjesmaat op. Een Europees initiatief is FoodPolitics, met onder meer het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, de (Nederlandse) Youth Food Movement en Netwerk Platteland.

Opmerkelijk is dat in Nederland niet (landbouwpartij) CDA maar GroenLinks hier echt een punt van wil maken. Daarvoor is de site Baas op eigen bord speciaal opgezet.

 


Eten van de Cool(zaad)singel

Aan de Rotterdamse Coolsingel kun je van alles kopen, ook eten. Maar om daar groente te verbóuwen? Nee, dat lukt niet. Maar daar vlakbij zijn wel kleine tuintjes met groente, kruiden en bloemen. Piepklein - daarom ook wel 'square food gardening' genoemd.

Dankzij Eetbaar Rotterdam gebeurt er in die stad veel meer aan voedselproductie.

koolsingelVerse groente en fruit te koop op de 'Koolsingel'.

 

Stadslandbouw

Ondertussen werken de vele 'stadsboeren' gewoon door. Soms helemaal biologisch, soms kabouterachtig lokaal gedreven, soms high-tech bezig met led-verlichting. Vaak zijn gemeentes zeer geïnteresseerd in stadslandbouw.

De trage veranderingen rond voeding van de afgelopen jaren, met fastfood als grote boeman, hebben plaatsgemaakt voor snelle ontwikkelingen, met slowfood als lichtend voorbeeld.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import