E-nummers: puur (on)natuurlijk

Zijn E-nummers gevaarlijk? Nee.
Kun je last krijgen van E-nummers? Ja.
Dus eigenlijk zijn E-nummers net zoiets als nieuwe buren of de belastingdienst: beetje mee uitkijken.

E-nummers zijn hulpstoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Die stoffen zijn niet onmisbaar, maar vergemakkelijken wel de verwerking, vormgeving, bewaring, verpakking of andere handelingen met voeding.

Of de E≠-nummers verbeteren de smaak, de kleur of de geur of vertragen bederf. Deze hulpstoffen mogen nadrukkelijk niet worden gebruikt om gebreken of bederf van voedsel te verhullen.

Europese goedkeuring

De lijst met E-nummers bevat uitsluitend stoffen die uitgebreid zijn getest op hun werkzaamheid, en eventueel negatieve bijwerkingen. Het gaat dus om stoffen die nuttig en ongevaarlijk zijn bevonden. Ze zijn allemaal goedgekeurd door de Europese Unie.

Het testen van die stoffen gebeurde soms al lang geleden. Nieuwe, uitgebreide tests zouden ertoe kunnen leiden dat sommige stoffen alsnog worden afgekeurd.

Ziek van kleurstoffen

Er zijn telkens verhalen van kinderen die ziek of zeer druk worden van bepaalde kleurstoffen die een E-nummer hebben. Dat kan natuurlijk. Er zijn ook mensen die absoluut niet tegen erwten kunnen, of tegen pinda's of eigeel of gluten.

Een reden om bij voorbaat alle E-nummers te wantrouwen is er daarom niet. Maar het gezonde verstand zegt dat je beter af bent zónder die stoffen dan mét.

Alle E-nummers op een rij

De stoffen met E-nummers zijn onder te verdelen in verschillende soorten:

• kleurstoffen (nummers 100 - 199)
• conserveermiddelen (tegen bederf; 200 - 299, 700 - 799)
• anti-oxidanten (tegen oud en bruin worden; 300 - 399)
• emulgatoren (anti-klontermiddelen; 400 - 499)
• diverse (500 - 599 en 900 - 999)
• smaakversterkers(600 - 699)
• gemodificeerd zetmelen (1400 - 1499)

Meer info

Veel informatie over E-nummers is te vinden bij het Voedingscentrum.
De E-nummers op een rij zijn te vinden bij Natuulijkerwijs.
Bij Enformation zijn de stoffen in 28 categoriën verdeeld naar hun eigenschap of werkzaamheid.
Veel vragen en antwoorden bij Food-Info.
Toelichting over de aard van E-nummers in NRC-Handelsblad.
Grootmoeders Recepten meldt ook een compleet overzicht, met bijwerkingen, en enkele intrekkingen. Hier ook de N-nummers - dat zijn hulpstoffen die niet in de hele Europese Unie zijn toegelaten, maar wel in sommige landen.

E-nummers

Allergenen op het etiket

Ook diverse gewone etenwaren, die geen E-nummers zijn, kunnen tot allergische reactie leiden. Zo kunnen sommige mensen niet tegen pinda's, of melk, of soja. In die producten zitten bepaalde allergenen die problemen kunnen veroorzaken.

Vanaf 2005 is het in de EU verplicht om op het etiket te vermelden of er zulke allergenen in een product zitten.

 

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import