Biologische teelt

Biologische teelt?? Alles wat met planten en dieren te maken heeft, is toch biologisch?
Ja, dat is allemaal biologie. Maar omdat er zoveel gif en kunstmest aan te pas komt, lijkt het soms meer chemie. Alleen de 'biologische' teelt werkt in overeenstemming met de natuur. Dus zonder gif en kunstmest.

Biologische landbouw is minder 'turbo' dan gangbare landbouw. Er wordt vaak beweerd dat bio-landbouw onvoldoende oplevert om de hele wereld mee te voeden. Een rapport van de VN van maart 2011 beweert dat in veel regio's de productie kan verdubbelen dankzij biologische teelt.

Klein in Nederland

De biologische land- en tuinbouw is in Nederland niet sterk ontwikkeld. Slechts circa 2,7 % van alle grond, inclusief weilanden, wordt biologisch bewerkt. Het streven was ooit om in 2010 op 10 % te zitten.

Het marktaandeel van biologische producten is een schamele 2,3 %. Het beste scoren nog eieren, met 7,6 %. Veel cijfers over hectares, aantallen dieren en omzetten zijn te vinden de Bio-monitor.

Andere kleine landen rondom Duitsland scoren beter: Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland. Wereldwijd stijgt het aandeel biologisch wel flink.

Kunstmest als junkfood

Biologische landbouw kan nooit snel groeien. Want het bewerken van de grond is in de biologische teelt erg belangrijk, en dat duurt lang. Er wordt gewerk volgens het principe 'de boer voedt de grond, en de grond voedt de planten'. Kunstmest wordt gezien als 'junkfood'; zoals een junk heroïne moet gebruiken om zich (snel) goed te voelen.

Wat nou biologisch?

De term 'biologisch' blijft raar. Want eigenlijk hoort de hele land- en tuinbouw biologisch te zijn: werken in overeenstemming met de natuur.

Wat wel en niet mag in de biologische landbouw, staat vrij nauwkeurig omschreven in Europese richtlijnen. Wie daaraan voldoet, mag het 'EKO'-keurmerk op zijn producten voeren. In Nederland ziet de organisatie Skal toe op naleving van die regels. Kijk bij Skal voor zowel richtlijnen als keurmerk.

Meer info

Internet is niet verboden in de ecologische land- en tuinbouw, zo blijkt.
BioNext is een breed erkende koepelorganisatie (heette eerder Platform Biologica).
Er is ook een Kennisbank voor biologische landbouw en voeding.
Het blad Ekoland heeft veel artikelen.
Op ecomarkt is nog veel info te vinden, al is deze site nu opgehven.
Bij de natuurwinkel staat waar het te koop is.
Het ministerie van Economische Zaken, afdeling Landbouw) wil ook de eko-teelt bevorderen.

EKO-logo

Geen keten
maar kringloop

Boeren en supermarkten werken al jarenlang samen in 'ketens': ieder persoon of bedrijf is slechts een schakel in een keten.

Maar op die manier heeft niemand de verantwoordelijkheid voor de hele keten, en kan er toch van alles fout gaat. Zo luidt de kritiek die een groep wetenschappers uit de antroposofische hoek december 2011 uitten.

Zij schrijven dat boeren en burgers elkaar (weer) moeten kennen. En dat de keten beter een gesloten ketting kan vormen. Zodat er bijna geen grondstoffen en energie meer worden verspild en vervuiling vermindert.

 

Bio, eko, BD, geïntegreerd

De termen 'biologisch' en 'ecologisch' worden door elkaar heen gebruikt, ook al is dat misschien niet helemaal correct. 'Biologisch' is een beschermde term

BD staat vooor biologisch-dynamisch. Dat is echt anders, zeg maar: strenger. BD-boeren werken volgens de principes van de antroposofie.

Daarentegen is 'geïntegreerd' veel minder streng. Vrij samengevat betekent geïntegreerd telen: biologisch zolang het leuk is, en anders maar gewoon spuiten. In de voedingslandbouw wordt dit bijne niet meer gebruikt; bij de bloementeelt (met veel meer gif) nog wel.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import