Eko – natuurlijk eten

Is ecologisch vervaardigd voedsel gezonder dan 'gangbaar' geproduceerd eten? De intuïtie van de burger zegt 'ja', maar de portemonnee van de consument zegt 'nee'.

En de vele geleerden zijn het niet met elkaar eens. Er is alleen bijna niemand die durft te beweren dat 'gewoon' voedsel gezonder is dan biologisch.

Gezond en chic

Het is niet alleen onze intuïtie die zegt dat biologisch voedsel gezonder is. Het is ook diverse malen aangetoond. Kijk bijvoorbeeld bij dit artikel.

Maar de belangrijkste redenen waarom mensen eko kopen, blijkt toch 'onbespoten' en 'diervriendelijkheid' te zijn. Blijkt uit onderzoek. Inmiddels is het eko-aanbod ook heel gevarieerd. En door de prachtige presentatie in de winkels ook wel een beetje chic.

Afstemming ...

Een mens eet tijdens zijn leven enkele tienduizenden kilo's, en drinkt een nog grotere hoeveelheid. Het lichaam haalt daaruit wat nodig is, en ontdoet zich van de rest. Het is daarom duidelijk dat mens en natuur goed op elkaar moeten zijn afgestemd en nauw met elkaar verweven zijn.

De biologische landbouw eerbiedigt die onderlinge afhankelijkheid van eco-systemen en aanvaardt de beperkingen die dat met zich meebrengt.

... of opfokken?

De gangbare landbouw accepteert de beperkingen van de biologische aanpak niet. En gebruikt kunstmest als pepmiddel. Bestrijdingsmiddelen en medicijnen worden ingezet om de ziektes tegen te gaan die makkelijker vat hebben op de 'opgefokte' (maar heel productieve!) dieren en planten.

Die aanpak heeft mogelijk hongersnoden voorkómen, maar leidde tegelijk tot gifschandalen, verstoorde landbouwgronden en soms vergiftigd voedsel.

Einde voor chemie?

De 'chemische periode' in de landbouw, die startte na de Tweede Wereldoorlog, loopt op zijn einde. De samenleving accepteert de nadelen daarvan niet meer. Voorzichtig aan gebruiken landbouw en veeteelt in de westerse wereld steeds minder chemische stoffen.

Al dreigt eenzelfde soort fouten als met de chemie te worden gemaakt met kunstmatige hormonen en genetisch gemanipuleerde dieren en planten.
De afkeer van chemie en kunstmatigheid uiten veel mensen wel als (politiek mondig) burger, maar niet als (koopkrachtig) consument.

Gezond

Of biologische voeding ook gezonder is dan gangbare producten blijft een punt van discussie. Aantoonbaar is bijvoorbeeld dat biologische melk veel meer omega-3 vetzuren bevat en, echt waar, dat is goed voor hart en bloedvaten.

Biologisch-dynamische (BD) landbouw is niet hetzelfde als biologisch. BD is 'strenger'; het is biologisch plus nog wat beperkingen en voorschriften. De organisatie Demeter vertelt er alles over.

Goed voor de portemonnee

Ecologische of biologische voeding heeft in Nederland een marktaandeel van nog geen drie procent. Dat is vreemd laag, want een overgroot deel van de bevolking vindt biologische voeding goed voor de eigen gezondheid én goed voor het milieu en voor het dierenwelzijn. Probleem is dat het niet direct goed is voor de eigen portemonnee.

EKO-logo
Het (oude) nationale eko-symbool.

'Eko' straks ook duurzaam

Producten met het Eko-label zijn niet automatisch ook duurzaam. Dat gaat de komende jaren veranderen.

Steeds vaker maakt bovenstaande zwarte Eko-label plaats voor het Europese (groene) label, dat hier onder te zien is.
Het zwarte (Nederlandse) label zal dan steeds meer gebruikt worden voor producten die ook duurzaam zijn.

Meer hierover bij FoodHolland of bij Trouw.


Het (nieuwe) Europese symbool.
eko-symbool nieuw

 

 

Biologisch uit de streek

Biologisch voedsel is te koop in heel veel winkels en supermarkts. Maar ook vaak direct bij boeren en tuinders.

Waar zitten die producenten?
Op Bewustbiologisch.nl zijn honderden boeren en tuinders te vinden, supermakkelijk vindbaar via kaartjes per provincie.

Ook Vaneigenerf geeft een overzicht, maar niet zo compleet.

Meer algemene informatie is te vinden bij Biologica, bij CBL (supermarkten) of bij de rijksoverheid.
Biologica geeft heel uitgebreide consumenteninformatie, met onder meer antwoorden op veelgestelde vragen. De Biogids geeft adressen waar welke biologische producten te koop zijn.
Zie ook het dossier biologische voeding bij FoodHolland.nl.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import