Effe checken ...

Wat voor stofjes en ingrediënten zitten er precies in hagelslag? En wat zit er in een kuipje knoflooksaus of een simpel kindertoetje? Vaak veel meer dan je denkt.

Als het goed is, staat alles op het etiket. Niet omdat de fabrikant dat zo graag wil, maar omdat dat verplicht is. De Warenwet schrijft dat voor.

Voorschriften over etikettering van voedingsmiddelen zijn vooral een zaak van de Europese Unie. EU-voorschriften zijn uitgewerkt in nationale wetgeving in alle EU-landen. Uitgangspunt is dat elke consument "moet beschikken over essentiële en precieze informatie om tot een bewuste keuze te kunnen komen". Kijk ook bij 'Europa'.

Op het etiket

Om alle informatie tot zijn recht te laten komen, moet die op het etiket worden vermeld. Wat daar allemaal op moet staan is te vinden bij het Voedingscentrum.

Verplichte vermeldingen zijn: de naam van het product, naam en adres of plaatsnaam van de leverancier, inhoud in grammen, ingrediënten, houdbaarheidsdatum of uiterste gebruiksdatum, productie- of partijcode, streepjescode.

De prijs mag op het etiket of in het winkelschap, een voedingswaardedeclaratie is niet altijd verplicht en een keurmerk is vrijwillig.

Welk soort suiker of vet?

Ondanks de vrij strikte wetgeving over wat wel en niet mag op etiketten en verpakkingen, kunnen er op verpakkingen nog steeds dingen worden beweerd die onbruikbaar, nutteloos of zelfs onwaar zijn.

Onbruikbaar zijn soms de vermeldingen over vet- of suikergehalte. Bij vet weet je lang niet altijd om wat voor soort vet het gaat, en dat kan flink wat uitmaken (zie bij 'Vetten').

En soms worden suiker, druivesuiker, vruchtensuiker en nog anders suikers apart vermeld, zodat het totale suikergehalte niet zo hoog lijkt. En wat moeten we denken van het 'vruchtgehalte' in appelstroop? Een fabrikant schrijft: 'vruchtgehalte: 140 gram appels per 100 gram.' Wat zegt dat nou?

'Bevat geen ...'

Nutteloos zijn opmerkingen op pakken vruchtensap als 'Met vitamine C'. Da's nogal wiedes. Eigenlijk is het schandalig dat fabrikanten hun product kunnen aanbevelen met de mededeling 'bevat geen kleur- en smaakstoffen'. Zoiets is normaal. Alleen het wel toevoegen van stofjes verdient vermelding.

Behalve allerlei toevoegingen en calorieën bevat een product vaak ook allerlei nuttige stoffen. Samen bepalen ze de voedingswaarde van een product.

Jokken en bedotten

Erger is dat sommige beweringen onjuist zijn, maar toch niet strijdig met de wet. Dat zie je bijvoorbeeld bij de toevoeging van specifieke hulpstoffen (ingrediënten).

Een kant-en-klaar pizza kan worden aangeprezen met 'bevat geen conserveermiddelen'. Dan kan het best zo zijn dat het meel waarvan de pizza is gebakken of de ham die erop zit wel degelijk conserveermiddel bevatte. Maar, zo luidt de officiële redenering, dat conserveermiddel diende om het meel of de ham goed te houden en niet de pizza, en dus heeft het geen functie meer en dus hoeft het niet vermeld te worden.

etiket
Biologische producten zijn net zo goed etiket-plichtig.

Streepjescode = superetiket?

Er moet steeds meer op het etiket staan, omdat de overheid dat eist of omdat consumenten dat willen. Kan dat allemaal wel? Ja hoor, makkelijk - in het internettijdperk. Elke streepjescode is uniek voor een bepaald product, en daarom is daar heel veel specifieke informatie 'aan te hangen'. Kijk verder bij 'Traceren' of 'Streepjescode'.

Fabrikanten zijn niet altijd even gul met informatie. Ze vrezen 'dat consumenten in verwarring raken'. Onzin natuurlijik. Wie een etiket of website niet wil lezen, slaat het over. Maar wie wel meer wil weten, moet alle informatie vinden die hij wenst.

 

Duidelijkheid gewenst

Consumenten willen in meerderheid graag duidelijkheid over etiketten. Niet meer allerlei verschillende presentaties van porties, grammen en procenten.

Tweederde wil een zogeheten stoplicht-etiket, met grote gekleurde stippen. Daarbij geldt: groen = goed, geel = kan wel, rood = liever niet.

Maar ja, welke febrikant wil nou een product met een grote rode stip op de verpakking?

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import