Nuttig werk van gisten, schimmels en bacteriën

Wat is het dat melk doet veranderen in yoghurt, of in karnemelk of kaas? Het zijn bacteriën die het doen. En hoe verandert witte kool in zuurkool? Door de inwerking van bacteriën en gisten.

Ook voor de productie van bier, brood of wijn zijn bacteriën, schimmels of gisten nodig. Zo'n proces heet ook wel fermentatie. Dat geldt tevens voor de vorming van het soja-product tempé (tahoe of tofu zijn ongefermenteerde sojaproducten). Om cacaobonen hun specifieke smaak te geven, ondergaan ze direct na oogsten een fermentatie.

Optimaal resultaat

Fermentatie wordt al vele eeuwen toegepast. Vroeger ging het soms spontaan. Voor zover het bewust gebeurde, beheerste men het proces maar ten dele. Tegenwoordig weet de voedingsmiddelenindustrie heel precies welke stammen bacteriën, gisten of schimmels toegevoegd moeten worden, hoe lang het moet duren en hoe warm het moet zijn voor een optimaal resultaat.

Bekijk een anecdote over het ontstaan van zuurkool; een beetje een vies verhaal, maar wel aardig.
Bij het Belgische voedingsinformatiecentrum Nice staat een verhandeling over gefermenteerde zuivel.
Ook cacaobonen ondergaan fermentatie voordat er lekkere chocola van gemaakt kan worden.
De internetencyclopedie Wikipedia meldt er ook het nodige over.

Pro-biotica

'Pro-biotica' is het tegenovergestelde van anti-biotica, en betekent letterlijk: vóór het leven. Pro-biotica bestaat doorgaans uit een mix van nuttige bacteriën, meestal melkzuurbacteriën. Ze bevorderen een goede spijsvertering. Dat doen ofwel die bacteriën zelf, óf ze zorgen ervoor dat kwalijke bacteriën geen ruimte krijgen.

YoghurtYoghurt – links- of rechtsdraaiend?

Rechtsdraaiend melkzuur

Op yoghurt of andere gefermenteerde producten staat soms dat het 'rechtsdraaiend melkzuur' bevat. Is dat goed?
Ja, dat is goed. Maar linksdraaiend melkzuur is niet direct slecht – het wordt alleen wat lastiger verteerd.

Wat links- of rechtsdraaiend nou betekent, staat begrijpelijk uitgelegd op de Belgische site Gezondheid.

 

Zelf 'yoghurt' maken

Zelf yoghurt maken kan ook, of beter gezegd: kefir, dat ongeveer net zo smaakt. Giet een hele of halve liter melk op een soort plantje dat eruit ziet als een bloemkoolroosje, en een dag later is het kefir. Weer melk erbij gieten, en zo kan het weken lang doorgaan. Voor de prijs van gewone melk heb je dan supergezonde 'yoghurt'. Kijk verder op bij kefir.nl of deze privésite.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import