Sappig, zoet en fris

Lekker sappig, zoet, fris, zacht of beethard, en kleeft niet. Fruit is heeerlijk – een geschenk van de natuur.

Met vruchten investeert een plant in zijn voortplanting. Daaorm zit fruit extra vol met voedingsstoffen in een grote diversiteit.

Fruit zit soms ook vol met natuurlijke gifstoffen, om belagers (insecten of wormen) te weren. Die gifstoffen smaken vaak bitter, en daarom hebben boeren ze eruit veredeld, zodat mensen de vruchten kunnen eten. Maar om belagers te weren spuiten ze er dan vaak weer gif op.

Zuiver en puur?

Fruit, zó geplukt van boom of struik, lijkt het toppunt van zuiver en puur. Puur natuur is het wel. Maar zuiver? Zuiver is gefilterd water, of een pilletje uit de fabriek.

Een vrucht is eigenlijk per definitie onzuiver. Dat wil zeggen: je weet nooit precíes wat erin zit. De ene keer meer zoet, de ander keer meer zuur of bitterheid,en veel of weinig vezels. En dat is juist wat fruit zo aantrekkelijk maakt: het is altijd een béétje een verrassing, maar je kunt erop vertouwen dat het lekker en gezond is.

Voorspelbaar

Helaas willen fruitboeren die verrassing zo veel mogelijk uitschakelen. Een Elstar appel of een Elsanta aardbei moet liefst altijd voorspelbaar smaken, telkens hetzelfde kleurtje hebben, een duidelijk omschreven grootte hebben, enzovoorts. En daar streven de boeren en tuinders naar 'omdat de consument dat zo wil'. Is het u gevraagd?

Het zijn vooral de handel en de supermarkts die precies willen weten wat ze kopen. Die exact willen weten hoeveel appels er in een doos of in een kilo gaan, of hoelang ze nog in de winkel kunnen liggen voordat ze melig worden. Ze halen de verrassing er een beetje uit.

Adopteer een appelboom

Wie graag een eigen appelboom heeft, maar geen ruimte in de tuin, kan een boom 'adopteren' tegen betaling. De boom staat in een boomgaard en wordt verzorgd, maar je mag zelf de vruchten plukken.

Op zoek naar een ouderwets appelras voor in de eigen tuin? Twee enthousiaste mensen van Op goede grond hebben meer dan honderd oude rassen te koop, allemaal biologisch.

appel

Vooraf goed schoonvegen

Moet je een appel nou wassen, afvegen of schillen voordat je hem opeet? Schillen moet niet nodig zijn, want het zou betekenen dat er zóveel gifresten op zitten dat het ongezond is - en dat mag niet.

De controle op de kwaliteit en veiligheid van fruit is inmiddels vrij intensief. Neem bijvoorbeeld de handelsonderneming Van Rijn. Die is gecertificeerd voor diverse kwaliteitssystemen. Helaas garanderen die systemen niet dat er niks fout kan zijn met het product. Maar áls er iets fout zit, dan – zo garanderen die systemen – kan men nagaan wáár de fout is gemaakt.
Dus: een appeltje goed afvegen of afspoelen is altijd verstandig.

 

'Dat ziet er
gezond uit'

Fruit is zo gezond door de vele nuttige of heilzame stoffen die erin zitten. Vitaminen natuurlijk, maar ook bepaalde kleurstoffen. Uit uitgebreid wetenschappelijk onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de rode kleurstof in rode wijn beslist heilzaam is.

De Kankerbestrijding geeft antwoord op veel vragen over de relatie tussen voeding en (het voorkomen van) kanker.

Informatie over het nut of de schadelijkheid van natuurlijke kleurstoffen of flavonoïden is te vinden bij Natuurlijkerwijs.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import