Met fruit hou je 't langer uit

Fruit is vorstelijk eten, bijna goddelijk. Op oude prenten staan koningen en goden vaak afgebeeld waarbij zij fruit eten of krijgen aangeboden. Reden van deze goddelijke status is dat prachtig vers fruit vroeger schaars was, terwijl men wél wist hoe gezond en lekker het was.

Tegenwoordig leven we in een periode van overvloed, althans, in ons deel van de wereld. Fruit is nu altijd en overal beschikbaar, meestal niet duur en nog altijd heel gezond. 'An apple a day keeps the doctor away', ofwel: met fruit hou je het langer uit.

Gezond ...

De Nederlandse groente- en fruitsector roept dat je elke dag ten minste twee ons groente en twee stuks fuit zou moeten eten. Dat zeggen ze om er geld mee te verdienen, inderdaad, maar de dokter en de voedingsdeskundigen zijn het er wel mee eens.

En iemand die goed in zijn vel zit voelt het ook gewoon: groente en fruit zijn gezond.

... en lekker

Groente eten is niet altijd een pretje; je moet van veel soorten weten hoe je ze klaar moet maken om ze lekker te laten smaken. Maar fruit eten is bijna altijd een feest. Appels, peren, druiven, bananen en voor de meer ervaren eters kiwi, avocado, stervrucht, lichee en nog tientallen soorten meer. Om van te watertanden.....

Het Groenten en Fruit Bureau is een promotie-organisatie van de fruithandel, maar biedt veel eerlijke en praktische informatie, waaronder ook recepten.
Fruitkwekerij Verhage biedt een virtuele tour over zijn bedrijf.
Fruitbedrijf Goense teelt ecologisch zachtfruit (bessen, bramen).
Van alles over aardbeien is te vinden op de Aardbeienacademie.
De Fruitpagina geeft een overzicht van veel sites die over fruit gaan.

fruit

Waarom fruit?

Wat maakt eigenlijk dat fruit zo gezond is?

De vitaminen, menen velen, en dat is niet zo'n gek antwoord. Maar vitaminen kun je ook halen uit groente, of vlees, of pillen.

Zit er dan weinig suiker in fruit? Ook niet. Soms zit er zelfs vrij veel suiker is, al is dat niet van die ongezonde witte suiker uit de pot.

Vezels dan? Ja, vezels zitten er meestal vrij veel in fruit. Maar in volkoren brood zit meer.

Werkt het tegen kanker? Dat vermoeden bestaat, maar het is niet zeker.

Het is gek maar waar, het belangrijkste van het eten van fruit is misschien wel dit: als je fruit eet, eet je niet iets anders.
Dus dan eet je geen zoete koek, geen vette snack, geen overbodig eiwit.

Veel mensen hebben nóg een reden: het is gewoon heel lekker!

 

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import