Granen

Wuivende korenvelden - veel dichters hebben zich er al door laten inspireren.
Van alle akkerbouwactiviteiten is de graanteelt het mooist om te zien. Veel mooier dan een veld aardappelen of suikerbieten.

Merkwaardig genoeg is de graanteelt voor Nederlandse boeren meer een bijzaak. Voor akkergrond is het niet goed om er alleen maar aardappelen of bieten in te verbouwen; voor het rooien daarvan moet de grond helemaal worden omgewoeld. Een jaartje graan telen doet de grond goed - en het brengt nog wat op ook.

Voor brood en bier

Om brood van te bakken is het Nederlandse tarwe meestal niet goed genoeg. Broodgraan komt vooral uit Frankrijk en Duitsland. Toch groeit op tweederde van de ruim 200.000 hectare graanakkers tarwe. Het dient vooral als veevoer.

Kwalitatief hoogstaand is wel het Nederlandse gerst - de brouwers maken er bier van. Gerst groeit op pakweg een kwart van het graanareaal. Verder groeit er nog wat haver, rogge en triticale, wat ook een soort tarwe is.

Meer informatie bij het Productschap Akkerbouw.
HetKleineLoo meldt meer over de graanteelt.
Wie wil weten hoe het zit met graankorrels en meel, kan kijken bij Kooktips.

Krappe voorraad

Graan wordt altijd in een paar weken geoogst, maar die voorraad moet de bevolking een heel jaar van voedsel voorzien. Bovendien moet er altijd liefst een zeker overschot zijn, voor het geval de oogst in een jaar eens erg tegenvalt.

Eind augustus 2013 was de Europese voorraad zeer krap, zo krap als die nog nooit geweest was: 27,5 miljoen ton. Dat lijkt veel, maar dat is goed voor ruim vijf weken.

Gelukkig is de oogst in 2013 goed. Het lijkt erop dat media 2014 de de eindvoorraad, dus vlak voordat de nieuwe oogst begint, goed zal zijn voor ruim zeven weken.

 

graan

Handel

De wereldwijde handel in graan is een economische activiteit, met belangrijke politieke invloed. De Verenigde Staten en Europa (vooral Frankrijk) betwisten elkaar al tientallen jaren lang diverse afzetmarkten in de wereld, en zetten daarbij vaak 'voedselhulp' in als instrument om hun invoed te behouden.

In Nederland zijn de graanhandelaren verenigd in de Koninklijke Vereniging Het Comité van Graanhandelaren.
Internationaal is er de International Grains Council.
Informatie over wereldwijde graanoogsten is te vinden bij het Amerikaanse ministerie van landbouw, USDA.
Het Cimmyt is de wereldorganisatie voor de rasverbetering van tarwe en mais, zoals de IRRI dat is voor rijst.

 

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import