Fabrieksvoer verdomd lekker

Over voeding bestaan twee eeuwenoude droombeelden, die elkaar nogal tegenspreken: de landelijke idylle en luilekkerland.

Droom en werkelijkheid

1. De landelijke idylle, waarbij boer en boerin in harmonie met de natuur zelf al hun eten verbouwen of fokken.

2. Luilekkerland, waar je niks hoeft te doen en de gebraden kippetjes zomaar je mond invliegen.

Pech voor de voedingsmiddelenindustrie: die speelt in beide droombeelden geen enkele rol.

Voldoende producten

De werkelijkheid is dat we zonder de voedingsindustrie bijna niet meer kunnen overleven. Kennelijk vertrouwen alle consumenten gezamenlijk erop dat de industrie iedere dag opnieuw voldoende producten zal leveren, die bovendien van voldoende kwaliteit zijn.

Behalve producten, levert de industrie dus eigenlijk vooral vertrouwen, zekerheid, gemak en tijdwinst. Zij laat zich hier ook voor betalen, door de hoge prijs van merkproducten.

Honger en vetzucht

Is de voedingsmiddelenindustrie dus een zegen voor de mensheid? Dat valt nog te bezien. Want behalve dat er nog honderden miljoenen mensen honger lijden, zijn er ook vele tientallen miljoenen ziek en ellendig omdat ze te dik zijn. Eigen schuld natuurlijk, want elk pondje gaat door het mondje. Maar zou al die vetzucht ook hebben bestaan zónder de overdaad aan (reclame voor) lekkere producten van de voedingsindustrie?

(Google ad)

Ziehier een kernpunt van de voedingsindustrie: ooit is die ontstaan om ónze belangen te dienen (onze honger helpen stillen), maar nu zijn consumenten er vooral om de industriebelangen te dienen (omzet en winst maken).

Het grootste belang van een voedingsbedrijf is consumenten ervan te overtuigen hun product te kopen, of die klanten nou honger hebben of niet.

Economisch en efficiënt

Voor Nederland is de voedingsmiddelenindustrie van groot economisch belang. Die sector zorgt voor veel banen en verdient veel geld met de export. Het gaat vooral om de verwerking van agrarische producten tot suiker, friet, groentenconserven, zuivelproducten en vlees. Maar ook om de vervaardiging van ingewikkelder producten als chocola, koekjes, pizza's, kroketten en allerlei kant-en-klaar maaltijden.

Ofschoon iedereen thuis brood zou kunnen bakken, en lekkere koekjes en hapjes voor tussendoor, is het wel makkelijk en efficiënt dat fabrieken dat voor ons doen. Wat zou je allemaal missen als je alle eten zelf moest maken uit producten van de boer?

Gezond?

Industriële producten hebben ook nadelen. Grof gezegd geldt: hoe ingewikkelder de bewerking van het voedsel, hoe minder gezondheid er nog in zit. Een gevulde chocoladereep of een kant-en-klare 'Mexicaanse' wrap bevat weinig vitaminen meer en is vaak wel erg zoet of zout of vet.

Vergelijk dat eens met een appel of ander fruit: daar hoef je niks aan te verwerken of te verpakken en hij zit hartstikke vol lekkere gezondheid. Over efficiënt gesproken.

Duurzaam produceren

De voedingsmiddelenindustrie moet, net als andere industrietakken, liefst duurzaam te werk gaan. Dus: niet onnodig grondstoffen, water of energie verbruiken en niet meer vervuilen dan nodig is.  Om te kunnen meten hoe duurzaam de voedingsindustrie te werk gaat, kwam juni 2010 een set voorschriften en doelen gereeed. Ze zijn te vinden bij het (engelstalige) Global Reporting Initiative.

 

dik ventje

Minder zout

De voedselfabrikanten, verenigd in de FNLI, hebben toegezegd er gezamenlijk voor te zorgen dat eten minder zout wordt. Want zout kan zorgen voor hoge bloeddruk, en dat is gevaarlijk ongezond.

De fabrikanten startten in 2007 de 'Taskforce zout' om het zoutgebruik terug te dringen. De FNLI zei de voortgang van deze plannen in de gaten te houden. Er is wel een tussenbalans opgemaakt, maar kennelijk geen eindreapport. Wel ontstond er een 'Platform productsamenstelling', waarbij de fabrikanten kijken naar meer dan zout alleen.

 

Omzet € 50 mrd

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is behoorlijk groot. Deze branche zet voor circa € 50 miljard per jaar om. Bekijk een Top-100 van bedrijven uit 2008.

Aanvoerders van die lijst zijn, niet verwonderlijk, Unilever en Heineken. Maar in de top-10 behoren ook vrij onbekende ondernemingen als Nidera en Hoogtwegt.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import