Smikkelen en smullen

In Luilekkerland hangen koek en snoep laag aan de bomen, regent het limonade, bier of wijn en vliegen de gebraden kippetjes je zó in de mond.

Dat Luilekkerland is een eeuwenoud droombeeld - en dat moest het ook maar blijven. In Luilekkerland zouden we snel veranderen in vadsige luilakken, niet meer in staat om lekker te sporten, snel verveeld en misselijk van alle 'lekkers'.

In het echte leven eten we verantwoord en gezond, toch? En juist daarom zijn koek en snoep zo lekker voor af en toe tussendoor.

Af en toe

Is snoepen verkeerd? Helemaal niet. Tenminste, als we het houden bij 'af en toe en tussendoor'. Als de consumptie van koek, snoep, chocola, chips, snacks en meer van dat lekkers te omvangrijk wordt, gaat het fout. Dan worden de buiken te omvangrijk. Dan verdwijnt de gezonde eetlust. Dan raken we verslaafd aan zoet en vet.

Verslaafd

Overdreven? Nee hoor.
Verslaafd aan vet en vooral zoet zijn we vrij snel. Eerst alleen maar uit gewenning, 'omdat het zo lekker is', maar op den duur raakt het lichaam écht verslaafd aan zoet, zout of vet. Dan gaat het echt pijn doen om te minderen.

(advertentie)

Makkelijk, maar...

Koek en snoep hebben één groot voordeel: zo zijn lekker en makkelijk om snel een hongergevoel te verdrijven.

Helaas zijn er veel nadelen:
- ze leveren wél caloriën, maar meestal geen vitaminen, eiwit of vezels
- snoep bevat doorgaans veel suiker
- koekjes bevatten vaak heel wat vet, en bovendien van het ongezonde soort
- snoepen wordt snel een gewenning, zodat het pas leuk wordt als je er méér van eet
- het kan aardig prijzig zijn

Tip: kijk eens op de verpakking van koekjes over het gehalte aan vet en suiker.
Tip: proef in plaats van zo'n luxe koekje eens hoe lekker een eenvoudig volkoren biscuitje kan smaken. Of verse wortelen van een bos.

 

dik ventje

Verantwoord snoepen?

Snoep = suiker. Zo simpel is dat. En dus is snoepen niet zo goed. Maar kinderen doen het zo graag. Bestaat er ook zoiets als 'verantwoorde snoep'?

Ja, een appel eten is natuurlijk verantwoord snoepen. Maar dat vinden kinderen geen snoep. Fabrikant Leaf deed een poging om minder ongezonde snoep te maken. Dat viel nog niet mee. Bij deze reportage is te lezen dat snoep nog vrijwel helemaal uit suiker bestaat.

 

Gezond (k)eten

Ongeveer net zo leuk als snoepen is zelf lekker keten met eten en daarvan smullen. Op de blog Keet Smakelijk staan veel tips. Ze verkopen daar ook een handig boek, met veel recepten voor gezond lekkers voor kinderen. Makkelijk geschreven, en vrolijk geïllustreerd. Zelfs 'ik-lust-niks kinderen' kunnen er enthousiast van worden.

keetsmakelijk

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import