Borstvoeding

Voor jonge babies ('zuigelingen') is moedermelk zonder twijfel de allerbeste voeding: gezond en compleet, en bij het innemen krijgt de kleine er vanzelf menselijke warmte bij: pure moederliefde.

Voor- en nadelen

Ook voor de jonge moeder heeft het geven van borstvoeding diverse voordelen. Die voeding is altijd beschikbaar, direct op de juiste temperatuur en het kost eigenlijk niks.

Nou ja, niks – er zijn ook nadelen. Borstvoeding geven kost energie, en tijd, ook op momenten dat het soms niet uitkomt. Sterker nog: het hele moederlijf staat in een periode van borstvoeding voor een flink deel ten dienste van de boreling. Dat is ronduit lastig voor wie alweer snel wil gaan werken of veel niet-babygebonden activiteiten wil doen.

Zes maanden of meer

Vrij algemeen is tegenwoordig de aanbeveling om ten minste zes maanden borstvoeding te geven. Langer kan zonder problemen, al beginnen de persoonlijke beperkingen voor de moeder dan wel wat zwaarder te wegen.

Voeden kan 'overal'

Sociale beperkingen in het openbaar om borstvoeding te geven zijn er steeds minder. Winkels, horeca-bedrijven en openbare ruimtes waar gelegenheid is om rustig ergens borstvoeding te kunnen geven zijn sinds oktober 2005 (meestal) herkenbaar aan een vignet. Die bedrijven zijn vooraf te vinden via de site voedenkanhier.
voeden kan hier

Over borstvoeding is veel informatie beschikbaar; zowel in boeken en brochures, als ook op internet.
Borstvoeding.nl is een mini start-pagina, die naar andere sites verwijst.
Borstvoeding.com is heel informatief. Het biedt actualiteiten, persoonlijke verhalen en wetenschappelijke informatie, die goed leesbaar is.
Babypret.net levert veel informatie over borstvoeding en andere baby-onderwerpen.
Een handig alfabetisch overzicht op Babytjes.nl.
Startkabel en Borstvoeding.pagina zijn kale startpagina's, met veel verwijzingen, ook commerciële.

borstvoeding

Flesssenvoeding

Flessenvoeding is voor kleine babies niet ongezond. Daar zitten alle benodigde voedingstoffen in.

Deze kunstmatige voeding mist wel bepaalde stofjes die in heel kleine hoeveelheden in moedermelk zitten en die de weerstand van het kind ten goede komen. Het gaat dan om anti-stoffen die de moeder zelf heeft, en via borstvoeding doorgeeft aan haar kleintje. Lang borstvoeding geven (een half jaar of meer) lijkt daarom goed te zijn voor de natuurlijke weerstand van een kind. Zie deze toelichting.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import