'Deze appel past in een vetarm dieet'

'Dit product past in een cholesterolverlagend dieet'. Of: 'bevat geen toegevoegde zoetstoffen'. Je kent ze wel, die aanbevelingen van producten die oh zo gezond zijn ... voor de portemonnee van de fabrikant.

Vooropgesteld dit: 'gezond eten' is niet iets dat te koop is. 'Gezond eten' moet je dóen: niet te veel eten, en vooral niet te veel vet, zout of zoet. Maar wel veel vers, en voldoende bewegen.

Wie zich aan deze simpele aanbevelingen houdt, hoeft zich over een heleboel andere dingen geen zorgen meer te maken. Maar ja, veel mensen houden zich niet aan de simpelste gezondheidsregels, en moeten dus wel bewust bezig zijn met vetten en suikers, met caloriën, calcium, vitaminen en wat al niet.

Zorgen

Die zorgen neemt de voedingsmiddelenindustrie ons graag uit handen. Tenminste, zo stellen de fabrikanten het vaak voor. Onzin natuurlijk, er is maar één persoon die weet wat jouw lichaam nodig heeft, en dat ben je zelf.

Waar moet je echt op letten?

Caloriën - te veel binnenkrijgen is altijd fout; 'light' maaltijden kúnnen behulpzaam zijn
Vet - onverzadigd is beter dan verzadigd vet; plantaardig vet is beter dan dierlijk
Suiker - matig zijn met alle zoetigheid; het is energierijk en bederft de smaak van andere lekkere dingen
Vitaminen - wie normaal eet en leeft, komt niks tekort; wie sterk aan het lijnen is, kán te kort komen, en dan is hulp van 'multi-vitaminen' niet verkeerd
Calcium - vooral wie zuivel (melk, kaas) eet, komt daar niet gauw tekort aan

Bij alles wat reclame méér aanbeveelt dan wat hierboven staat, is het uitkijken geblazen. Er kunnen best bruikbare of 'gezonde' producten bij zitten, maar bijna altijd is het veel beter om normaal te eten: niet te veel, voldoende groente en fruit, en meer bewegen. Ga dansen! Of hardlopen, desnoods fitnessen.

kek
Dat ziet er best goed uit. Zal het lekker smaken?
Klik eens op het beeld.

 

vitaminen

Gezondheids-claims

Wat niet op het etiket, maar wel soms op de verpakking staat, is een aanbeveling als 'goed voor hart- en bloedvaten' of 'bevat geen kleur- of smaakstoffen'.

Op dit soort aanbevelingen wordt door de NVWA streng toegezien. Alles wat op een medische claim lijkt, is verboden – als iets wél een medische werking heeft, is het een geneesmiddel en geen voedingsmiddel meer. Wat er verder beweerd wordt op de verpakking moet absoluut te bewijzen zijn.

 

Strengere wetgeving op beweringen

Gezondheidsclaims op voeding zijn alleen toegestaan als ze bewijsbaar zijn. Een beoordeling van dit soort claims gebeurt door de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten (KAG). Het bedrijfsleven is hierover een gedragscode overeengekomen.

De Europese Commissie wilde paal en perk stellen aan 'loze' gezondheidsclaims. Maar het Europees Parlement ging daar, onder druk van het bedrijfsleven niet in mee en zwakte de regels af.
De nieuwe regels (pdf) gelden sinds 1 juli 2007.

Toch gaat het nog steeds vaak mis.

Een troost: het is veel erger geweest. Van alle nagetrokken claims van de afgelopen jaren, bleek 91% niet te kloppen! We gaan dus vooruit...

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import