Suiker, honing, zoet

Suiker kennen we vooral als universele zoetstof. Maar je kunt er ook op twee manieren anders tegenaan kijken.

1 - De suikerindustrie bijvoorbeeld ziet suiker vooral als een voedingsmiddeleningrediënt.
Daar zit wat in. Want suiker in jam, taart of koekjes geeft ook structuur aan die producten. Dunne suikerlaagjes kunnen dienen om in een taart bijvoorbeeld droge cake en vochtige vruchten van elkaar gescheiden te houden.

2 - Kritische voedingsdeskundigen zien suiker als een ongezond product, dat gevaarlijk kan zijn of zelfs gif is.
Het is niet goed voor de spijsvertering, je wordt er makkelijk te dik van, je eet te weinig gezonde dingen ernaast, en je krijgt er gaatjes van in je tanden.
Vooral de lichamelijke en geestelijke verslaving aan suiker is nadelig.

Suikerfeest

Hoe dan ook, suiker is niet meer weg te denken uit onze voeding. Er is zelfs een feest naar genoemd: het Suikerfeest, ter afsluiting van de (islamitische) Ramadan-periode. Daar wordt iedereen heel zoet van.

Dat Suikerfeest is, fysiek gezien, net zo ongezond als Carnaval, waarbij, als start van de (christelijke) vastenperiode veel alcohol wordt genuttigd. Maar psychisch lijken dit soort uitspattingen een mens goed te doen.

Suiker in soorten

Biochemisch gezien bestaan er verschillende soorten suiker. Gewone witte suiker is een combinatie van glucose en fructose (vruchtensuiker). Ons lichaam zet allerlei soorten suiker, en ook zetmeel, bijna altijd om in glucose. Dat wordt makkelijk in het bloed opgenomen, en is als het ware de 'superbenzine' voor een mensenlijf.

Over suiker zijn boekenplanken vol geschreven. Kijk bijvoorbeeld op de site van de suikerindustrie. De Belgische suikerfabriek Tiense Suiker meldt het nodige over productie, geschiedenis, economische betekenis en veel meer over suiker.

Meer info

Suikerziekte kort toegelicht door het Diabetesfonds, Gezondheidsplein, of Wikipedia.
De Suikerwijzer vertelt op positieve wijze hoe je goed kunt leven zonder suiker.

Honing

En dan honing: heel zoet, en biochemisch gezien best ingewikkeld. Honing is een gezamenijk product van bloemen (nectar) en bijen. Er zitten allerlei andere stofjes doorheen gemengd, die als een soort micro-medicijnen heel heilzaam kunnen werken.

Helaas is dit wondertje van de natuur soms door menselijk ingrijpen verpest, en zitten er spoortjes chemische bestrijdingsmiddelen doorheen. Dan hebben de bijen de nectar verzameld in bespoten landbouwgebieden.

Deze hobbysite vertelt veel over bijen en honing.

suikerbiet en -rietSuikerbiet en -riet

Kunstmatige zoetjes

Een moderne combinatie van 'zoet, maar niet dikmakend' zijn de kunstmatige zoetjes.

Dit soort zoetjes lijkt zo handig, en dat zijn ze ook. Helaas kleven er ook nadelen aan, vooral voor mensen met de erfelijke stofwisselingsziekte PKU.
Er zijn veel meer zoetstoffen.

Volgens sommigen zijn zoetstoffen dus heel schadelijk, maar Diabetesweb noemt dat sprookjes. Het VU Medisch Centrum stelt zich terughoudend op.

Of zie een korte toelichting bij de Kankerbestrijding (klik op 'Zoetstoffen').

Relatief nieuw is stevia: ook gemaakt uit planten. Heel zoet, en niet dikmakend.

 

Frisdrank en suiker

Is frisdrank met 'nep-zoet' gezonder dan fris met suiker? Waarschijnlijk wel.
Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat vrouwen die dagelijks één of meer glazen fris met suiker dronken, bijna dubbel zo veel kans hadden op diabetes, ofwel suikerziekte.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import