Tuinbouw in de vollegrond is deels heel ambachtelijk, en deels heel modern.
Hier zijn nog mannen te vinden met verweerde koppen, een blauwe overall en klompen, rijdend op een klein trekkertje. Maar zijn collega rijdt misschien met een laptopje bij zich in zijn 4-wheeldrive naar zijn land, waar een satellietgestuurde machine de grond bewerkt.
Hoe een tuinder ook te werk gaat, hij heeft telkens één duidelijk doel: mooie producten leveren, zonder insectenvraat, zonder rot, en liefst zo weinig mogelijk bespoten.
Vollegrondsgroentetelers zitten overal in Nederland. Maar meer dan gemiddeld in de Kop van Noord-Holland, de Zuid-Hollandse Eilanden en noordelijk Limburg.
Deze tuinders leveren vooral heel veel soorten kool, in allerlei kleuren, vormen en smaken. Maar ook worteltjes, sla, andijvie. En asperges, schorseneren, rode bietjes, en nog veel meer.
Vollegrondsgroenten worden soms nog met hand, maar meestal machinaal geoogst. Het gaat soms om ingenieus bedachte apparaten, maar ook wel heel grote machines. Zo'n 'machine' bestaat soms uit een grote constructie waarop mannen op hun buik liggen of te planten of te oogsten.
Bekijk een video over het groeien en oogsten van spruitjes (15 min. van Klokhuis).
(Flimpje niet te zien? Kijk via Klokhuis)
Groenten als doperwten en sperziebonen worden meestal niet geteeld door tuinders, maar door akkerbouwers. Dat betekent dat het 'in het groot' gaat, en dat de oogst machinaal is. Deze groenten worden ook vrijwel allemaal op contract geteeld, dus in overleg met de fabrikanten van groente in potjes, blik en diepvries, tegen een deels vooraf afgesproken prijs.
Een bijzondere teelt is die van witlof. Dat gebeurt in donkere schuren. Het bleke blad groeit in het duister uit een wortel die eerst op een akker is gegroeid uit een cichoreiplant. Het vergt vervolgens heel wat vakmanschap én organisatie om de tere witlofjes zonder bruine randjes en zonder deuken in de winkels te krijgen. Voor de fijnproevers is bij TTW alles te vinden over deze 'witloftrek'.
Nederland verdient veel geld met de verbouw en verkoop van groente en fruit. De export hiervan kwam in 2009 uit op € 3,5 miljard. Dit is zeer goed voor de economie. Want het gaat niet om eenvoudige 'handelswinst' (goedkoop inkopen, duurder verkopen), maar om verdiensten op zelf geproduceerde goederen.
Meer cijfers over de handel bij het Productschap Tuinbouw.
In de winkel moet de herkomst van groente altijd worden aangegeven. Bij verpakte groente op het etiket, bij losse op een informatiebordje.
Bij
losse groente ontstaat vaak onduidelijkheid over de herkomst, omdat diverse
partijen door elkaar kunnen worden gemengd.
Groente komt een groot deel van het jaar uit eigen land. Bloemkool komt
vaak ook uit Frankrijk of Spanje, zeker in het voorjaar. Spanje is een
grote leverancier van allerlei soorten groente door heel Europa.
Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.