Veevoeder

Koeien zijn heel efficiënte beesten: ze eten gewoon gras, en leveren ons melk en vlees, en ook nog eens leer en een mooi landschap.

Was het maar zo simpel. In de praktijk staan de beesten een flink deel van het jaar op stal, en steeds meer koeien zien de wei eigenlijk nooit. Bovendien: als ze in de stal 'krachtvoer' eten, groeien ze sneller en geven meer melk. Voor dat krachtvoer worden veel grondstoffen vanuit de hele wereld aangesleept.

Turbo productie

Hetzelfde verhaal geldt voor varkens en kippen. Met speciaal samengesteld voer leveren ze turboprestaties: snel groeien, veel vlees. De veevoederproductie is een industrie op zich. De branche zelf is daar heel positief over, Animalfreedom bepaald niet.

Een voordeel van varkens is dat zij met hun eten niet kieskeurig zijn, ze vreten bijna alles wel. Niet voor niks heten varkens in sommige religies (islam, jodendom) van oudsher 'onrein' te zijn - ze eten zulke vieze dingen.

Het zou slim zijn als varkens etensresten uit restaurants en dergelijke zouden eten. Maar dat maag niet meer, dat leidt te makkelijk tot ziekte-overdracht. Maar uit oogpunt van duurzaamheid is dat jammer.

'Vuilnisvatjes'

Maar de beesten, zowel varkens als koeien, eten wel allerlei restanten van de voedingsmiddelenindustrie: schillen en doppen, restanten van sojabonen nadat de olie eruit is geperst, oud frituurvet. En etenswaren uit de supermarkt waarvan de uiterste houdbaarheid is overschreden. En, echt waar, bergen mislukte koekjes uit de koekfabriek, partijen snoepjes met een verkeerde kleur, en cola met net niet de goede smaak.

Die restjes worden ontsmet en weldoordacht gemengd tot voederbrokjes. Dat gaat meestal goed, maar soms gaat het mis, erg mis: dan is er bijvoorbeeld afgewerkte olie met dioxine door het voer gemengd, of restanten van een geneesmiddelenfabriek met hormonen. Zie bijvoorbeeld een risico-analyse (pdf) door Rikilt. Vanaf 1 januari 2004 mogen alleen nog veevoedergrondstoffen worden gebruikt die zijn opgenomen in een databank.

Dioxine en andere troep

Dioxine is een zeer sterk gif. Het werd enkele jaren geleden aangetroffen in kippenvlees en eieren. De oorzaak was dat met dioxine vervuild vet was verwerkt in kippenvoer. Dit was niet direct zeer bedreigend voor de volksgezondheid, maar het is wel een teken dat de veevoederindustrie niet altijd helemaal zuiver op de graat is. Zie ook het dossier van LNV.

Zomer 2002 bleek er varkensvoer vervuild met het hormoon MPA. Dat hormoon wordt gebruikt in anti-conceptiepillen. Of dit voor mensen schadelijk kan uitpakken, is onbekend. Maar de varkensboeren waren er zelf niet blij mee, en zo'n vervuiling moet eigenlijk helemaal niet mogelijk zijn. Strenge regelgeving rond productie en gebruik van veevoer lijkt noodzakelijk om hieraan een einde te maken.

Zie ook bij Productschap Diervoeders.
De fabrikanten van toevoegingen aan veevoeder hebben hun eigen organisatie, de Nefato.

veevoer

Hormonen, antibiotica

Soms worden ook bewust medicinale toevoegingen aan veevoer gedaan. Het gaat dan om stoffen die de groei bevorderen: groeihormonen, anabolica of antibiotica. In Nederland, en de hele EU, zijn hormonen sinds 1988 verboden. Toch blijkt het steeds opnieuw te gebeuren, vooral in België, waar sprake is van een 'hormonen-mafia'. Deze op geld beluste lieden vinden telkens weer nieuwe stofjes waar de beesten goed van groeien, maar die moeilijk zijn op te sporen. De Nederlandse controle-instantie Rikilt is die 'eeuwige achterstand' nu flink aan het inlopen. Groeibevorderaars toevoegen is vanaf 2006 verboden – in reactie hierop steeg het gebruik van antibiotica.

Een ernstig nadeel van het gebruik van antibiotica is dat er vaak enkele bacteriën (soms van een heel ander type dan waartegen het middel is ingezet) weten te overleven. Deze hebben dan snel een resistentie ontwikkeld tegen het antibioticum. Dit kan al in enkele dagen gebeurd zijn! Deze bacteriën vermenigvuldigen zich snel, en kunnen hun resistentie makkelijk doorgeven aan andere soorten bacteriën. Zo kunnen resistente bacteriën ook mensen bereiken. Om de bacterieziekte te bestrijden is dan weer een nieuw soort medicijn nodig.
Minister van LNV Gerda Verburg liet halverwege 2007 in antwoord op Kamervragen weten er vrij streng op te zullen toezien dat antibiotica niet overbodig worden toegepast.

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import