Vis houdt je fris

Regelmatig vis eten heeft een heel groot voordeel: het is gezond. Zowel voor de eter zelf als voor het milieu.

Voor een consument is vis als eiwitbron goed ter afwisseling van de meer gebruikelijke koe, varken of kip. En raar maar waar: vooral vette vis is gezond. Voor het milieu is vis eten ook beter, omdat het de schade vermindert die de intensieve veehouderij veroorzaakt.

Naarmate mensen véél meer vis eten, heeft dat ook weer nadelen: overbevissing, en bij kweekvis eenzelfde soort ellende als die gepaard gaat met de intensieve veehouderij. Beide nadelen treden nu ook al op.

Viskweek

Sommige viskwekerijen proberen 'milieu- en visvriendelijk' te werk te gaan. Dus zo weinig mogelijk antibiotica gebruiken en proberen de vis een relaxed leven te laten leiden (voordat ze gevangen en geslacht worden, dat wel). Hoe meet je of vis zich lekker voelt? Dat is lastig (pdf).

De Nederlandse overheid stimuleert de kweek van vis. Voorjaar 2011 kwam daar een nieuw plannetje voor. Centraal daarin staat: geld verdienen. Of de vis zich er beter van gaat voelen, lijkt niet van belang.

'Verantwoord' vangen op zee

Ook een deel van de grote zeevisserij gaat weldoordacht te werk, en probeert overbevissing te voorkomen. Deze aldus verantwoord gevangen vis heeft het keurmerk van MSC: de Marine Stewardship Council.

Viswijzer

Er bestaan wel enkele keurmerken die letten op de ecologische duurzaamheid.

De Viswijzer geeft snel een overzicht van vissoorten die wel of niet verantwoord zijn gevangen. De versie 2011-2012 is er zoals gebruikelijk op papier en als downloadbare pdf, maar ook online en als app voor de iPhone en Android-phones.

Meer info

Een fraai overzicht van de diverse aspecten van vis eten, vangen en kweken is te vinden bij Milieucentraal.
Uitgebreide informatie over (beroepsmatig gevangen) vis is ook te vinden bij het Productschap voor Vis.
Meer (engelstalige) informatie over duurzame visserij is te vinden bij David Suzuki.
Greenpeace meldt op zijn 'vis-a-card' welke vissoorten niet de milieu-nadelen kennen.
Kijk ook bij Imares (voorheen Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek).
Het LEI maakte een overzicht van de economische betekenis van de visserij.

vis

Gezond?

Is vis eten nou gezond of toch niet? Daarover zijn voedingskundigen het wel eens: ja, vis eten is gezond. En dan vooral de wat vettere soorten. Het Voedingcentrum legt helder uit waarom dat zo is. Heel uitgebreid, en heeft ook aandacht voor de risico's.

 

 

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import