Voedselvergiftiging
en -infectie

'Feestgangers ziek na eten van pasteitje.' Enkele malen per jaar lezen we in de krant dat een hele groep mensen ziek is geworden van bedorven voedsel. Alleen al in Nederland treft dit jaarlijks zeker vier miljoen mensen.

Oorzaak van de ellende is vaak een vleesgerechtje dat te lang buiten de koeling heeft gestaan. Gevolg: ziekmakende bacteriën hebben zich flink kunnen vermenigvuldigen. Eén verkeerde mossel kan ook iemands maaltijd en nacht vergallen.

Voedselvergiftiging bestaat er eigenlijk in twee soorten:

voedselvergiftiging; dan zit er bacteriegif in het voedsel, afkomstig van bijvoorbeeld de bacteriën Staphylococcus aureus, Clostridium botulinum en enkele schimmels.

voedselinfectie; dan komen er bacteriën met het voedsel mee naar binnen en die gaan in onze maag en darmen tekeer. Bekende voorbeelden zijn: Salmonella, Campylobacter, Clostridium perfringens, Listeria en E-coli.

Jaarlijks tientallen doden

Voedselinfecties leiden in Nederlands jaarlijks tot 280 sterfgevallen, zo schat de Wageningse professor Zwietering. De NVWA houdt het op maximaal 50 per jaar. Samen met de vele (pak 'm beet een half miljoen) meer of minder ernstige ziektegevallen bedraagt de schade vele miljoenen euro's.

Voedselvergiftiging is moeilijk geheel te voorkomen. Schadelijke bacteriën leven overal, en van een kleine infectie hebben gezonde mensen geen last. De grote schade ontstaat als besmet voedsel (vaak kip) te lang buiten de koelkast wordt bewaard. Vooral de minder fitte mensen krijgen er dan last van; ouderen kunnen er zelfs dood aan gaan.

Zo voorkómen: goed koelen of verhitten

Deze ellende is alleen te voorkómen door een goede hygiène: bederfelijke producten koel of luchtdicht bewaren, zonodig eerst goed verhitten, en daarna niet te lang wachten met eten.
Een overzicht van de diverse verschijnselen van voedselinfecties is te vinden in de Bacteriewijzer (pdf) van de VWA; daarin ook tips om ellende te voorkomen.

Kijk verder:

De kippenboeren zijn ook niet blij met Salmonella, al was het maar om alle slechte publiciteit. Zij hadden een anti-salmonellaplan, maar dat werkte onvoldoende; ze vinden anti-salmonellemaatregelen al gauw te duur.
De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) stelt diverse eisen aan bedrijven om besmetting te voorkomen.
Food-info meldt meer over voedselvergiftiging veroorzakende bacteriën.
FoodData (zomer 2010 in verbouw) geeft een uitgebreid overzicht van de micro-organismen (bacteriën, schimmels, gisten, virussen) die in ons voedsel kunnen voorkomen.

voedselvergiftiging

EHEC-bacterie

In mei 2011 dook een gevaarlijke variant op van de E-coli bacterie: de Ehec: Entero Haemorrhagische Escherichia Coli. Het kostte 35 mensen het leven, vooral in noord Duitsland.

Zie het mini-dossier over Ehec bij het Voedingscentrum.

 

 

Ander soort gif

Een heel ander soort 'vergiftiging' van voedsel is als er schadelijke (chemische) stoffen in terecht zijn gekomen. Een (nogal pittig) overzicht van zware metalen in voeding is te vinden bij NutriNewOnLine.

Buikpijn of misselijkheid hebben tenslotte niet altijd met voeding te maken; een ellendig gevoel kan ook een sociale of psychische oorzaak hebben.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import