Wet- en regelgeving

Ziekte, slapheid en dood zijn in Nederland vooral een gevolg van roken, verkeer, ongezond leven en gewoon ouderdom. Het eten van fout voedsel is zelden reden voor ernstige ziekte of dood. Dat geeft aan dat voedsel in Nederland over het algemeen veilig is. Maar toch ...

Maar toch ... Toch is er heel wat ziekte en dood (hart- en vaatziektes, kanker) omdat mensen ongezond eten en leven. De reden is dat mensen verkeerde keuzes maken: te véél eten en drinken vooral, en te weinig bewegen. Daar kunnen wetten niks tegen doen. Daartegen helpt alleen respect voor je eigen lijf.

Wetten of niet, 'gezond eten' is in geen enkele winkel te koop. 'Gezond eten' is iets dat je moet dóen (kijk ook bij 'Eten').

Veel wetten

Is óngezond eten dan in winkels te koop? Bijna niet. Er zijn wel bedenkelijke etenswaren, zoals hele vette worsten, of superzoute chips, die je echt maar heel weinig moet eten. Maar echte troep is in principe nergens te koop, of het moest bij een rommelige straatventer zijn.

Dat is mede te danken aan de strenge Nederlandse wetgeving. De wet schrijft onder meer voor dat elk voedingsmiddel 'deugdelijk' moet zijn. Als dat niet zo is, is de verkoper in overtreding.

Er zijn diverse wetten die te maken hebben met de veiligheid van ons voedsel.

Een overzicht van de diverse wetten is te lezen bij het Voedingscentrum.

controle

Eén instantie voor controle

Voor naleving van de afzonderlijke regels en richtijnen voor de veiligheid van onze voeding, is er één centrale instantie. Dat is de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA). In feite is dat een fusie van de oude Keuringsdienst van Waren en de RVV (vleeskeuringsdienst). De VWA controleert als het ware allerlei zelfcontrole-instanties van het bedrijfsleven.

De meeste Nederlandse wetten en regels over voeding zijn in lijn met de bepalingen van de Europese Unie over dit onderwerp. De centrale Europese toezichthoudende organisatie is de Europese Voedsel Autoriteit (EVA), of in zijn engelse afkorting: de EFSA (European Food Safety Authority).

 

EU steeds invloedrijker

De invloed van de Europese Unie op het voedselbeleid neemt gestaag toe. Wetten en regels over voeding komen steeds minder vaak uit 'Den Haag' en steeds vaker uit 'Brussel' en gelden dan voor alle landen van de EU. Dat heeft voor- en nadelen. Kijk ook op onze EU-pagina.

Een mijlpaal in de Europese wet- en regelgeving over voedsel is de 'General Food Law', of in goed Nederland de 'Algemene Voedsel Verordening'. Die wet trad tussen begin 2002 en 2005 gestaag in werking.

Een belangrijk onderdeel van die wet is dat voedselproducten goed traceerbaar moeten zijn. Een voedselfabrikant of -verwerker moet dan altijd snel en nauwkeuring kunnen aangeven van wie hij welke spullen inkocht, en aan wie hij wat en wanneer heeft geleverd.

Zie verder het dossier traceerbaarheid van de VWA. Of onze pagina's over traceren of over de voedingsmiddelenindustrie.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import