Te zwaar?

'Wie in de lift zit, komt niet meer omhoog'.
Dit klinkt raar, maar is wel waar. Wie op kantoor altijd de lift pakt, en nooit de trap neemt, lijkt niet bereid zich lichamelijk een beetje in te spannen. En die bereidheid moet er wel zijn, wil een volwassen mens normaal op gewicht blijven.

Veel mensen in Nederland zijn te zwaar: ruim 40 %. Dik zijn is lastig, maar ook knap ongezond, en zelfs gevaarlijk. Wie te zwaar is, loopt een groot risico op allerlei ziektes en ongemakken. Suikerziekte ligt op de loer, maar ook hart- en vaatziektes.

Minder eten

Wie minder zwaar wil worden, moet ten eerste minder eten. Want elk pondje gaat door het mondje, en dat geldt ook voor wie 'al aankomt van water'. Niet alleen mínder eten scheelt, ook verstándiger eten helpt flink. Dus: méér groenten en fruit, en dan bijna automatisch minder vet, zout en zoet.

(advertentie)

De neiging om te veel te eten zit vaak tussen de oren. Vrouwen willen nogal eens vervelende gevoelens 'weg eten', terwijl mannen het makkelijker weg drinken. Voedingskundigen die hierover verstandige dingen zeggen, zijn te vinden op wegmetdeweegschaal.

Meer bewegen

Meer bewegen is absoluut noodzakelijk om overtollige kilo's kwijt te raken. Meer bewegen kan op vele manieren: sport, fitness, gewoon wandelen. Het kost allemaal tijd, en soms geld.

Wat geen geld kost, en meestal ook geen tijd, is op het werk niet in de lift stappen, maar de trap nemen. Of een boodschapje doen op de fiets, in plaats van met de auto. Dat is nog goed voor het milieu ook.

Simpel maar moeilijk

Al is de de oplossing voor overgewicht nog zo simpel (minder eten, meer bewegen) – sommige mensen kunnen het maar moeilijk opbrengen. Vooral voor kinderen is dat zielig, omdat die hun hele leven last kunnen houden van hun te dikke jeugd.

Light is lapmiddel

Energie-arm ofwel light eten kán helpen om gewicht te verliezen. Maar kijk wel uit: voor je het weet eet je vetarm light, maar schreeuwt je lijf zó om energie dat je te zoet gaat snoepen. Of je eet zoetarm, maar gaat extra zoute dingen eten. Deze valkuil is aardig beschreven door Telegraaf-medewerkster Amber Albarda.

 

 

 

zwaar

Bereken je BMI:

Lekker makkelijker: vul hieronder je gegevens in, klik op 'Bereken BMI' en zie jouw body mass index. Een BMI van 23 is ideaal.

  • Je lengte in meters  
  • Je gewicht in kilo's  

Je BMI is . . .

 

Wanneer te zwaar?

Wanneer ben je nou te zwaar?
Dat is gewoon te meten. Maar let op: de ene kilo is de andere niet.
Het gevaarlijkst is vet dat diep in de buik zit, dus wanneer je zit met 'vervette organen'. Vet rond heup of billen is minder schadelijk (maar maakt je niet mooier).

Meten kan op twee manieren:

1. Met de centimeter rond de taille. Meet over de navel. Bij mannen is meer dan 102 cm echt ongezond, bij vrouwen meer dan 88 cm.

2. Via de body mass index (bmi). Deel je gewicht (in kg) door het kwadraat van je lengte (in meters). Een uitkomst van 23 is perfect, onder de 25 zit je goed. Tot 27 is nog te doen, maar daarboven ben je echt te zwaar. Voorbeeld: de bmi van een vrouw die 72 kg weegt en 1,68 m lang is, bereken je als volgt: 65 : 1,68 x 1,68 = 25,5. Niet teveel snoepen dus.

Méér weten
over voeding?

Op zoek naar meer eerlijke info over voeding? Bezoek dan ook eens AllesOverVoeding.nl. Dat is 'een verbeterde versie van deVoedingswijzer'.

 


Actueel       Eten&drinken       Boodschappen       Keukenkast       Plantaardig       Dierlijk       Import